top of page
  • Skribentens bildDavid Roos

Tio steg mot hållbar förändring – del 4 (sista delen)

Så har vi kommit till den fjärde och sista delen av vår serie kring hållbart förändringsarbete!

Som alltid, om ni missat de tidigare så finns länkar till dem längst ned i detta inlägg..

Vi ska nu gå igenom de två sista, men nog så viktiga, stegen i denna process. Det handlar alltså om steg 9 och 10 vilka representerar Implementation samt Uppföljning & Måltal. Framförallt kommer jag att förhålla mig till det senare då den är absolut monumentalt för att lyckas med ert arbete över tiden, men vi ska också ge några tips på vägen kring implementation.

När vi nu tagit oss igenom åtta av de tio stegen så är allt egentligen där för att lyckas och det tunga lasset är draget. Så nu handlar det ”bara” om att ta sig över mållinjen.

1. Varför

2. Samsyn

3. Mål

4. Styrning

5. Analys

6. Slutsats

7. Beslut

8. Plan

9. Implementation

10. Uppföljning & måltal

Implementation

Det är nu ni ska skrida till verket utifrån den plan som redan tagits fram och därmed bör ni ha med de ingredienser som behövs för att lyckas men er implementation. Men det finns några fäller här och det är därför viktigt att ni säkerställer vissa saker för att vara framgångsrika.

Är det tydligt vem som ska leda implementationen? I sin helhet men också de olika delmomenten. Om inte är det viktigt att Styrgruppen tar beslut i frågan och gärna tar ett bredare steg in i organisationen för att förankra och skapa delaktighet. Behoven har ni redan rett ut vid det här laget men vad som är viktigt att diskutera med dem som ska leda implementationen är vilken metod ni ska använda er av. Det beror förstås på förändringens natur och är en avhandling i sig, men se till att gå igenom er plan igen för att verkligen förstå vilka aktiviteter som kan genomföras parallellt och vilka som behöver vara avslutade innan nästa tar vid.

Men viktigast av allt är KOMMUNIKATION och INFORMATION. Det bör finnas med som en röd tråd genom hela denna process men vid implementationen är den nog så viktig! Hur kommer förändringen att mottas av organisationen? Vilken information har dem redan fått? Hur delaktiga har dem som ska leva med förändringen varit? Ja det är frågor som kan vara bra att ha besvarat innan ni kastar ut ett mejl om att ”vi nu ska göra så här”. Så se till att ni i såväl tidigare plan som under er implementation tänker igenom när och hur människor får ta del av det och att ni inte tycker igenom den utan att ge tid för reflektion och förståelse.

Förändring är jobbigt för många, även om den är av godo. Så respektera det och se till att man får känna sig sedd och hörd, samtidigt som man är rak och tydlig om vad som förväntas av alla under processen och framöver.

Uppföljning & måltal

Ni har redan varit inne på detta när ni beslutade om er målbild. Om ni inte kan mäta hur förändringen gör skillnad så bör ni fundera på om ni ens ska ta er vidare punkt tre i processen! Uppföljning och mätbara mål är vad som knyter ihop hela arbetet och är det som tar er från en pappersprodukt till en förändring som efterlevs varje dag. För hur ska man orka engagera sig i något som man inte kan se effekten av?

Till hjälp kan ni använda är av nedan fem punkter för att knyta ihop säcken. Men vare sig ni använder dem eller inte får ni under inga omständigheter inte glömma att följa upp på ert arbete. Det är den största orsaken till misslyckande och dessvärre alldeles för vanligt! Så gör er själva en tjänst och se till att ni inte lagt ner massa tid förgäves genom att ta ansvar för hur förändringen blev och hur den påverkade er verksamhet samt organisation.


1. Vad är det som ska mätas och hur mäter vi det?

2. Vilka påverkas av det?

3. Vem eller vilka är ansvariga?

4. Hur ofta följer vi upp?

5. Hur kommunicerar vi och vilka actions är kopplat till resultatet (positivt el. negativt)?

Så där, nu var vi i mål med förändringen! Och har ni följt dessa steg, om än på ett sätt som bäst passar just er tänkte förändring och verksamhet så är jag säker på att ni kommer ha hittat rätt. Inte bara genom bra diskussioner och snygga dokument men också i vardagen där förändringen faktiskt gör skillnad!

Ingen raketforskning utan väldigt mycket sund förnuft men i vardagens stress och press tenderar man att forcera fram beslut och aktiviteter för att man tror sig inte ha tid. Det lyckas sällan och slutar snarare med sämre resultat och bortkastad tid. Se därför till att arbeta strukturerat från början, skapa delaktighet, kommunicera hela vägen och se till att följa upp ert arbete så lovar jag er att resultatet kommer bli som allra bäst, nu och för framtiden.

Tills vidare.. Ha en riktigt fin sommar!

 

Tidigare inlägg i serien:

64 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page