top of page
  • Skribentens bildDavid Roos

Förändring är inte komplicerat, men det betyder inte att det är lätt..

Vare sig vi pratar om yrkes- eller privatlivet så vet många av oss hur svårt det kan vara att få till den där förändringen man så ofta funderat på, trots att det i teorin verkar ganska enkelt. Jag ville därför dela med mig om mina tankar kring hur man genom tio ”enkla” steg kan uppnå hållbar förändring. I detta fall riktat mot yrkeslivet och företagsvärlden, även om det i komprimerad form går att applicera på ens mål inom privatlivet också.

Som jag inleder med är inte förändring komplicerat men det gör det inte alltid lätt. Anledningen är ofta idag att det operationella kommer i vägen för det strategiska och utvecklande arbetet. Hur många Säljchefer förväntas t.ex. inte också ansvara för de största kontona (kunderna) ett företag har? Visst, varför inte nyttja den kompetens som finns och se till att kontakten med marknaden inte tappas. Men hur ska man hinna utveckla individerna samt teamets verktyg och arbetssätt när man delvis konkurrerar med sina medarbetare, men också ställs inför att prioritera kunden framför en medarbetares behov och utveckling? Detta är inte en helt okomplicerad fråga, men som jag tycker starkt kring, och där jag anser att man felaktigt prioriterar kostnadseffektivitet framför tillväxtpotential. MEN detta är ett samtal för en annan gång, tillbaka till förändringsarbetet.

Poängen jag vill få fram är att företag alltid försöker springa fortare än övriga och att man därför inte hinner stanna upp och se om man är på väg åt rätt håll! Tid är inte en bristvara, det finns faktiskt hur mycket som helst, så det handlar snarare om tillfälle, prioritering eller ibland kompetens för att bäst kunna hitta rätt. Men då verksamheter idag utgår ifrån att alla ska vara operativa hela tiden så kan det kännas som om tiden tar slut och det är då man måste våga prioritera annorlunda för att lyckas även imorgon.

Förändring kräver fokus, engagemang och Ja tid. Så försök hitta hur ni kan bäst kan använda resurserna för att skapa det. Vissa tar även extern hjälp, vilket är bra utifrån att det hjälper skapa balans i vardagen och ”köper” er tid. Men tro inte att ni kommer undan! Utan er kompetens och ert engagemang kommer ni misslyckas, och sitter när ni är klara med ett par snygga dokument på en gemensam server som aldrig appliceras i organisationen.


Notera ordet ”klara” i föregående mening. För är man någonsin klar med förändringsarbete eller måste man ständigt förändras för att vara relevant? En väldigt filosofisk fråga men som jag skulle svara Nja på. Förändring ska ske av given anledning samt utifrån ett behov och det händer inte hela tiden, inte ens i ”snabbrörliga” branscher som också kan vara väldigt konservativa. Samtidigt sker små och viktiga förändringar hela tiden och som kan förbättra eller förenkla er vardag. För de sistnämnda handlar det dock snarare om att våga ta beslut, genomföra och omvärdera vid behov än att dra igång ett projekt eller en aktivitet. Så stå inte still och stampa, våga förändra det lilla i vardagen snabbt men se till att titta på kartan ordentligt innan väljer en helt ny väg.

Känner ni igen er? Om ni gör det får ni gärna läsa vidare när jag under de kommande veckorna går igenom "tio steg mot hållbar förändring" och hur jag ser att de en och en kan ta er mot den förändring ni önskar. Håller ni inte alls med så får ni gärna tycka till om det också.

Tills vidare..

77 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page