Mål & samsyn
Ett lyckat uppdrag kräver inte bara en tydlig målbild. Det första vi gör är att skapa en gemensam syn över vad målet verkligen betyder och hur de olika delarna förhåller sig till varandra. Genom detta får man samsyn och kan skapa en struktur kring vad som faktiskt behöver göras.
Styrning & ansvar
Styrning av uppdraget beror på dess karaktär men normalt sett utses en arbetsgrupp där en tydlig struktur och ansvarsfördelning beslutas. Information inhämtas under uppdragets gång och framfart och avvikelser dokumenteras löpande, i arbetsströmmarna och till styrgrupp.
Analys & rekommendation
När tillräcklig med information har inhämtats färdigställs en analys. Resultatet samt en rekommendation presenteras för vidare beslut.
Slutsats & Åtgärder
En rekommendation bör förutom slutsatser även innehålla konkreta åtgärder, ansett nödvändiga för att uppnå målet. Dessa skall efter revision vara en del av handlingsplanen.
Tids- & handlingsplan
När styrgruppen beslutar att en handlingsplan skall tas fram skapas en detaljerad plan, uppbyggd av olika aktiviteter, att genomföras. Antingen parallellt eller i faser. Dessa aktiviteter skall tillsammans leda fram till de olika delmål man vill se uppnås. Det vill säga att man nu är i skedet av implementation MEN ni är inte hemma ännu!
Uppföljning & mätetal
Utan detta steg går arbetet oftast helt förlorat! Visst kan man ha uppnått viss förändring, men den tenderar att mjölkas ur om man inte beslutat hur man följer upp och hur man mäter framgången.
Se till att fastställa mätetal men också struktur kring när, var och hur det ska följas upp. Endast med denna sista ingrediens kan man uppnå rätt kvalitet i förändringsarbetet!
Tio steg mot hållbar förändring.
Metodik.
Här kan ni läsa mer om hur vi förhåller oss till metodiken i våra uppdrag gällande förändringsarbete. Vi brukar kalla dem "tio steg mot hållbar förändring".
För en fördjupning i området är ni välkomna att ta del av en artikelserie i ämnet som ni hittar om ni klickar er vidare till vår Blogg.
Vill ni annars veta mer om hur denna metodik kan passa in på just er situation är ni välkomna att ta kontakt med oss för vidare diskussion.